Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde bulunan Nemrut Dağı’ndaki heykellerin doğa şartlarından etkilenerek yıprandığı gözleniyor. 2 bin 100 yıldır ayakta kalmayı başaran Nemrut Dağı kışın ağır şartlarından olumsuz etkilenmeye başladı. UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Nemrut Dağı ören yeri, MÖ 1. yüzyılda Kommagene Kralı Antiochos tarafından kutsal tapınak olarak inşaat edilen Nemrut Dağı ören yeri zorlu kış şartlarına karşı mücadele veriyor.
Adıyaman Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan, Nemrut dağında restorasyon çalışmalarına bir an önce başlanmasını gerektiğini belirterek, “ Nemrut Dağı yüksek bir yer olduğu için kışı ağır, yazı da çok sıcak geçmektedir. Bu nedenle zirvedeki kar kütlesinin erimesi kırma taşlardan yapılmış tümülüsün kaymasına ve buna bağlı olarak kabartmaların baskı görmesine, bazı yapıların da düşüp tahrip olmalarına sebep oluyor. Nemrut Dağı’nda bulunan heykeller kireç taşı ve kum taşından inşa edildiği için ağır kış şartlarını ve çok sıcak havaya dayanması biraz zor. Bu nedenle de Nemrut Dağında restorasyon çalışmalarına hiç teredütsüz başlamamız gerekir. Yoksa çok sayıda turist kaybedeceğiz.” diye konuştu.
Eraslan şöyle devam etti: “Nemrut Dağı doğu terasında tahtlar sağlam kalırken hayrettir ki sadece heykeller tahrip olmuş. Batı terasında ise bunun tam tersi gerçekleşmekte. Gövdelere ait bloklar yere düşmesine rağmen heykellerin başları sağlam. Tümülüs üzerinde biriken kar kütlesi eridikçe kum taşı kabartmalarına baskı yapıyor. Bu da tarihi değerlerin zedelenmesine neden oluyor. Nemrut Dağı’nda Amsterdam Üniversitesi ve Uluslararası Nemrut Vakfı tarafından 2001 yılında çevre düzenlemesi yapıldı. 2002–2003 yılında koruma ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmişti. 2004 yılında ise restorasyon ve koruma çalışmaları yapılmamıştı. Amsterdam Üniversitesi, 2005 yılında restorasyon yapmak için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na proje sunmuştu. Nemrut Dağı’nın koruma ve restorasyonu yeniden yapılarak orijinal haliyle turizme tekrar sunulması gerekiyor.
0 Yorumlar