Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde bulunan dünyanın sekizinci harikası Nemrut Dağı için Amsterdam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herman Brijder, merkezi Hollanda'da bulunan Uluslararası Nemrut Vakfı'nın 2001'de gerçekleştirdiği Nemrut Projesi kapsamında, 23 Temmuz'da çalışmaların başlatılacağını bildirdi.
Prof. Dr. Brijder, Nemrut Projesi kapsamında önceki yıllarda, Doğu Terası'nda dağınık halde bulunan kral heykellerinin, gövdelerin önüne gelecek şekilde sıraya dizildiğini ve meydana gelen aşırı kar yağışı ve rüzgar nedeniyle heykellerin tekrar düştüğünü söyledi. Brijder, bu yıl başlatacakları restorasyonla her şeyin eskisi gibi olacağını kaydetti. Akbank ve ENKA'nın da destek verdiği Nemrut Projesi ile 2012 yılına kadar devam edecek bir çalışma programı hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Brijder, "Ancak yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler çalışma programında gecikmeye neden oluyor. Bu da ören yerindeki dev heykellerin biraz daha yaşlanması ve yok olması anlamına geliyor" dedi.
Bu yıl, Doğu Terası'ndaki Kartal ve Aslan heykellerini paslanmaz metaller kullanarak gövdelerinin üzerine monte edeceklerini, Herakles Heykeli'nin zeminini sağlamlaştıracaklarını ifade eden Prof. Dr. Brijder, "Bu arada kırılma ve dağılma riski yüksek eserler üzerinde çalışacağız. Nemrut ören yerinin yanı sıra buradan Adıyaman Arkeoloji Müzesi'ne taşınan eserler üzerinde dokümantasyon çalışması yapacağız" diye konuştu.
Nemrut'u gelecek nesillere ulaştırmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Brijder, "Nemrut yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ve biz bunu çok iyi biliyoruz. Nemrut, benim ya da bizim değil dünyaya ait bir kültür mirasıdır. Restorasyon ve diğer çalışmaların kimin tarafından yapıldığı hiç önemli değil. Önemli olan kayıtsız kalınması halinde 5 - 10 yıla kadar yok olacak olan Nemrut'a sahip çıkmak" şeklinde konuştu.
0 Yorumlar