Helenistik dönemin stratejik açıdan önemli olan Toros sıra dağları ve Fırat nehri arasında kurulan Kommagene Krallığı Asurlular döneminde Kummuh diye bilinirdi.
Günümüzde Adıyaman,Gaziantep, Kahramanmaraş il sınırları içinde yer alan Kommagene Krallığının Başkenti Atatürk barajı suları altında kalan Samasote (Samsat) idi.Yazlık başkent olan Arsemia (Eski Kahta) dışında önemli şehirleri Selevkia Euphrates- Zeugma(Fırat'ın Silifkesi) ve Perre (Pirin) dir.
Nemrut Dağındaki devasa heykelleri ve tümülüsü yaptıran Kral Antiokhos I döneminde en parlak dönemini geçiren Kommagene Krallığı Önemli bir ticaret,tarım ülkesiydii.Özellikle kereste ticareti Fırat yoluyla eskiden beri yapılmaktaydı.
Az bulunan Sedir ormanlarıyla kaplı olan Halof dağının günümüzde çıplak olmasının sebeplerinden bir tanesi kereste ricaretiydi.Bu ağaç Asur imparatorluğundaki saray ve tapınakların yapımında çok aranan bir malzameydi ayrıca sedir ağacından yapılmış möble güvelere karşı ideal korunma yoluydu ve herhalde eski çağda da bunun değeri biliyordu.
Kereste Güney Mezopotamya'da önemli bir yapı malzemesiydi ve çok kıymetliydi. Kommageneliler bu ticaretten çok para kazanıyorlardı.Yine Toros dağları kalkeolatik çağdan beri maden ocaklarıyla ünlüydü.Maden çağının ilk başladığı yer Kommagene krallığı toraklarıydı.Kommagene'ubi ferrum nascitur yani demirin doğduğu yer olarak biliniyordu.Eski Kahtada (Arsemia) günümüzde bile ilk çağlardan kalan (Demir Tarlası) cürüf ve demir artıkları bulunmaktadır.Asur Çivi yazıtlarında Kummuh ülkesinden alınan değerleri madenlerden de bahsetmektedir.Bu değerli madenler arasında altın gümüş petrol ve kömür bulunmaktadır.
0 Yorumlar