Subscribe Us

Karakuş'un kazıldığına dair resimleri

Bilindiği gibi Karakuş tümülüsü Nemrut'taki anıtlardan bağımsız değil; Karakuş bir anıt mezardır. Kommagene Krallığının kadınlarının gömülü olduğu bir yerdir. Karakuş anıt mezarı Nemrut'a güneybatıdan bakacak şekilde yapılmıştır. Kommagene Krallarından Mithridates, Karakuş'u Kahta Çayı'nın kıyısında yaptırmıştır. Annesi İsias, diğer bir kızkardeşi Antiochis ve onun kızı Aka da orada yatmaktadırlar. Bu anıt mezarda tümülüsün içinde yatan kadınlar ve etrafına kuş, aslan gibi yüksek sütunlar üzerine dikilmiş tarihi eserler yaptırılmıştır.

Yıllarca burada bulunan bu tarihi alana ilgisiz olan yöre halkı, Karakuş'a hiçbir zarar vermemiş ve günümüze kadar gelmiştir. Ancak yabancıların çok ilgisini çeken Karakuş, Nemrut tarihi erserlerini araştıranlar tarafından Nemrut ile aynı ilgi ve araştırmalara dahil edilmiştir.

Bu araştırmaları yapan en önemli isimlerden biri de hiç kuşkusuz ki Prof. Friedrich Karl Dörner'dir. Yöre halkı tarafından çok iyi tanınan bu Alman araştırmacıya yöre halkı kısaca Dörner demiştir. Prof.Dörner Nemrut tarihi eserlerini de araştıran büyük bir araştırmacıdır. Nemrut, Arsemia, Kahta Kalesi ve Karakuş üzerinde çok iyi çalışan ve kazılar yapan bir isimdir.

Yukarıdaki fotoğraf Prof.Dörner'in Karakuş tümülüsünde yaptığı çalışmaları gösteren fotoğraflardan biridir. Fotoğrafa dikkatli bakıldığında, Karakuşu tümseğinin üstünde bir ve aşağıda da bir araç gözükmektedir. Bu araçlardan biri -yukarıdaki- kazı için getirilmiş ve belli ki o zamanlar Türkiye'de olmayan, Almanya'dan getirilen bir araç. Bu araç kazı yapmak için tümülüsün üstüne çıkmış.

Bu fotoğraf şunu gösteriyor ki Karakuş tümülüsü kazıldı ve Prof.Dörner tümülüsün altında olan kadın mezarlarına ulaşmaya çalıştı. İçinde ne vardı, neler çıkarıldı o konuda fazla bir bilgimiz yok. Bilgimiz olan tümülüsün kazıldığı ve şu an bile izlerinin hala olduğudur. Aşağıdaki fotoğrafta bunu net olarak gösteriyor. Ayrıca Karakuşu ziyarete giderseniz, güney ve kuzeybatı tarafına dikkatlice bakın, buraların kazıldığını fark edeceksiniz. Çakıl taşlarının derinleştiği ve üzerinin tekrar kapatılmaya çalışıldığı fark edilecektir.

Yıllarca tartışılan ve herkes tarafından merak edilen şu: Karakuş ve Nemrut dağındaki Tümülüslerin altında ne var?

Bunu Prof. Dörner ve T.Goel aslında çok iyi biliyorlardı. Çünkü Goel'inde Nemrut tümülüsünde benzer bir çalışması vardı ..

Yorum Gönder

0 Yorumlar