Subscribe Us

Nemruttaki Devasal Heykeller

Bu devasal heykeller kimlerindi yerdeki başlar 2 metreden uzundu ve başsız gövdeler 10 metreden daha yüksek görünüyordu.Bu bölgeyi incelerken Puchtein tümürlerden birtanesinin sol elinde bir topuz olduğunu fark etti acaba bu yunan tanrısı Herakles'in heykeli olabilirmiydi.Puchtein bu fügüre daha yakın bakmaya karar verdi Puchtein heykellerin arkasına geldiğinde eski yunan yazıtlarının izlerini fark etti öyleki bunlar diğer heykellerin altına doğruda devam ediyordu büyük bi heyecanla taşları temizlemeye başladı eski yunan harfleri ard arda belirlemeye başladğında Puchtein hayatının en büyük suprizini yaşamak üzereydi...
İşte gördüğün gibi tanrılara gercekten layık olan bu heykelleri ben diktirdim. Zeus Oromasdes'in,Apollon Mitras,Heraklesin ve herşeyi besleyen vatanım Kommagene'nin heykelleri .Aynı taştan yapıl ve aynı tahtlar üzerinde oturarak duaları işiten tanrıların yanına kendi heykellimide koydurdum.(Nemrut)
Yazıt Puchtein'e Doğrudan sesleniyordu Bu etkileyici metni yazan yunan isimlerinin yanı sıra perslere özgün isimlere sahip tanrılar arasına kendini koymuş bu kişi kimdi.
Pushtein yalnız birşeyden emindi bu anıtlar asurlulara ait değildi.Pushtein bütün cevapların yazıtta gizli olduğunu düşündü ne yazıkkı zaman ve doğa yazıtları yıpratmıştı yazarların kimliğinin bulunduğu ilk satırlar okunamıyordu.
Pushtein bu gizemi çözebilmek için çevrede dolaşmaya başladı tümülüsün arkasındaki başka bi terasa cıkan yolu fark etti.
Puchtein tümülüsün etrafında dolaşıp batıdaki terasa geldiğinde batı terasındaki heykellerin ve mimari yapıların doğu terasındaki yapılarınla aynı olduğunu görünce hem şaşırmış hemde sevinmişti burda hem aynı yazıttı hemde aynı heykelleri görüyordu Puchtein için önemli olan yazıtlardı batı terasındaki bulduklarını kullanarak doğu terasındaki yazıtla eskik olanı tamamlaya bildi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar