Subscribe Us

Kahtayı Tanıyalım

Türkiye nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, ADIYAMAN ilimizin en büyük ilçesi olan Kahta ilçemizin, yaklaşık 62.000 nüfuslu şehir merkezi ve toplam nüfusu yaklaşık 125.000 civarında olan bir ilçemizdir. Türkiye Petrol'ünün yarısından fazlasının çıkarıldığı, Tarihi Nemrut eserleri, Menzil ve Ünlüleri ile tanınan önemli bir yerleşim merkezidir.
Kahta'nın ilçesi olduğu ADIYAMAN, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir ilimizdir. Yüzölçümü 7.164 km2, toplam nüfusu 513.131(1990) dır. Kuzeyden Malatya, batıdan K.Maraş, doğudan Diyarbakır güneyden Ş.Urfa ve G.Antep illeriyle çevrilidir. Denizden yüksekliği 725 metredir.

Kâhta ilçesi 38-17 doğu boylamları ile 37-45 kuzey enlemleri üzerinde yer alır. İlçenin belli başlı dağları; Güneydoğu Torosların uzantıları üzerindeki Yarlıca Dağı (1436 m), Ankar Dağı (2.206 m), Karadut köyünün kuzeyindeki Nemrut Dağı (2.156 m)'dır. İlçemiz 1454 Km2'lik yüz ölçüme sahiptir. Verimli ve tarıma elverişli topraklara sahip olup, doğal bitki örtüsü step görünümündedir. Kuzey tarafı engebeli bir arazi yapısına sahip olup, dağlık kesimde fazla sık olmayan meşe ağaçları yaygındır. Meşe ağaçları yapılan kuruma sayesinde yine dağ taraflarında yaygınlık kazanmaktadır. Köylerde en yaygın olan Dut ve Söğüt ağaçlarıdır. İlçede yakın zamana kadar karasal iklim hakim idi; Ancak yakın zamanda Atatürk Baraj gölü nedeniyle, iklimi önemli bir ölçüde değişikliğe uğramıştır. Karasal olan iklim, Atatürk baraj gölünün etkisiyle değişerek, Akdeniz iklimi ile benzerlik göstermeye başlamıştır. Ancak yaz amevsimi Akdeniz kadar sıcak olmayıp daha serindir. Artık aşırı soğuk ve etlkili rüzgar etkisini eskiye oranla çok az göstermektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar