Subscribe Us

Kahtada Nemrud Turizmi

İlçemiz sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginlikler nedeniyle önemli bir turizm merkezi konumundadır. Özellikle Kommagene Medeniyetinden kalan tarihi miras, kültür turizmi için dünyanın en önemli kaynaklarından birini teşkil etmektedir. İlçemizin önemli tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini arkeolojik kültür varlıkları ve ören yerleri oluşturmaktadır. Bunlar ulusal ve uluslararası öneme sahip Nemrut Dağı (Antiochos’un Anıt Mezarı – Dev Heykeller), Arsemia (Eski Kale), Eski Kahta Kalesi (Yeni Kale), Cendere Köprüsü (Roma Köprüsü), Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı) ile Şeytan Köprüsü, Kıran Köprüsü (Değirmenbaşı Köprüsü), Han Yeri (Burmapınar), Yassıkaya ören yerleridir. 2150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı tepesinde bulunan Kral Antiochos’un anıt mezarını ziyarete gelenler, güneşin gizemli doğuşunu ve batışını seyretmektedirler.

1990 yılında başlayan Körfez Krizi ve takip eden olumsuzluklar nedeniyle azalan turizm potansiyelinin artırılması, iç ve dış turizmin canlandırılması, ilçedeki istihdamın arttırılması ve ilçe ekonomisine katkı sağlanması amaçları doğrultusunda 1993 yılından itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin ilk ve tek Uluslararası etkinliği olan Uluslararası Kahta Kommagene Festivali tertiplenmeye başlanmıştır.

Kommagene Medeniyetinin adıyla tertiplenen festival, geleneksel hale getirilerek her yıl 25-27 Haziran tarihleri arasında ulusal ve uluslararası kültürel, sportif, akademik etkinliklerin sergilenmesiyle tertiplenmektedir. Festivalde yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde sergilenen etkinlikler ilçe, bölge ve ülke tanıtımına ve iç turizmin yanı sıra dış turizmin de gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Uluslararası Turizm Arenasında gösterilen çabalar sonucu 2004 yılında Turizm Oskarı sayılan ALTIN ELMA ÖDÜLÜ NEMRUT’A verilmiştir. Bu ödül Adıyaman Müzesinde sergilenmektedir

07.06.2002 tarihinde Turizm, Orman ve Kültür Bakanlıkları tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Nemrut Dağı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planının 2002 yılı çalışmaları kapsamında Karadut, Belliyayla ve Arsemia’da 3 adet giriş ünitesi ile Arsemia da giriş ünitesi bitişiğinde bir adet çeşme yapılmıştır

Turizmden elde edilen gelirin nakit ve döviz olarak ekonomiye yansıması çok değişik kesimlere dağılması ilçemizdeki ekonomik hareketi canlandırmaktadır. İlçeye gelen her turist ortalama olarak 1 gün için 100 $ döviz bırakmaktadır. Yıllık turizm potansiyelimiz 150 – 200 bin turist civarındadır.

Turizm hareketi, ilçemiz ile kalkınmış dünya ülkeleri arasında bir köprü görevi yapmaktadır. İlçemizin misafirperverliği, kültürel kaynaşmayı da sağlamaktadır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar